pondělí 21. července 2014

Co jste vždycky chtěli vědět o hubnutí

Kilogramy navíc jsou noční můrou mnoha žen. O dietách a hubnutí koluje mnoho pověr, vycházejí knihy se zaručenými dietami. Předtím, než se do nějaké diety nebo hubnoucího programu pustíte, přečtěte si následující řádky. Podaří se vám vyhnout několika chybám a kilogramy půjdou dolů rychleji.


1. Kolik kilogramů je vhodné zhubnout za měsíc?
Odborníci na výživu a dietologové radí Nehubnete více než pět kilogramů za měsíc. Rychlejší hubnutí je nebezpečné, škodí organismu a navíc ztracené kila se rychle vrátí zpět.

2. Co dělat, pokud chce žena zhubnout třeba jen na břiše?
Hubnout jen na určité partii těla se nedá. Jakkoli budete hubnout, tuk na břiše bude poslední, kterého se zbavíte.

3. Z kterých potravin se nejvíce tloustne?
tučných se z každé potraviny, která obsahuje energii a sníte jí více, než je třeba. Jezte pestře a přiměřené množství. Nevyplatí se jíst jídla jako pařené buchty, koláče, sušenky, sladkosti, krekry, slané tyčinky ...

4. Jaký chléb a pečivo třeba upřednostnit při hubnutí?
Nejlepší domácí chléb a upřednostnit celozrnný chléb a pečivo. Pozor však, grahamové rohlíky jsou například velmi mastné.

5. Jak se lze zbavit chuti na sladkosti a jiné pochutiny?
Na nějaký čas přestaňte solit, sladit a kupovat hotové jídlo.

6. Je možné rychle a zdravě se najíst i mimo domu, ne však v restauraci?
Pořiďte si například oříšky, sojové vločky nebo lněná semínka. Ve sportovních prodejnách se dají koupit proteinové tyčinky. Jsou chutné a zasytí. Vyhněte se čokoládovým tyčinkám, přeslazeným müsli tyčinkám a sušenkou z běžných obchodů.

7. Lze při dietě a hubnutí zcela vyloučit tuky?
Chcete hubnout, musíte jíst i tuk, neboť je nezbytný pro zdraví. Vyhýbat se třeba tuku živočišnému, nacpanému. Vyhýbat však neznamená vyloučit. Živočišný tuk by měl tvořit asi 10 procent tuku, který denně přijmete. Živočišný tuk obsahuje zejména maso, sýry, vejce mléčné výrobky jako máslo, smetana. Velmi prospěšný je tuk rostlinný, lisovaný za studena. Nebojte se popíjet surový panenský olivový olej, lněný, řepkový olej. Vhodný je i rybí olej. Na uchování zdraví je nutné denně přijmout asi 25 gramů tuku. Vyhýbejte se tuku tepelně zpracovanému, zejména v koláčích, keksech, smažených jídlech. Vhodné množství tuku při hubnutí je asi 50 gramů denně.

8. Lze věřit nízkotučným mléčným potravinám?
Je zdravé konzumovat mléčné výrobky odtučněné, ne však zcela zbavené tuku. Kupujte nízkotučné jogurty, ne jogurty s 0% tuku! Tuk je nezbytný pro zachování zdraví, obsahuje látky, které tělo nutně potřebuje.

9. Která dieta je opravdu účinná?
Ta, která se jmenuje doživotní změna stravovacích návyků. Žádná dieta není zárukou shození kilogramů a přitom nepoškození zdraví.

10. Jak často je třeba vážit?
Pravidelně, jednou za týden.

11. Pomůže zhubnout tisíc sklapovaček denně?
Ne. Pokud jejich uděláte 1 000, cvičíte nesprávně.

12. Mohou za přibírání léky?
Ano, může to tak být. Některé léky mohou způsobit, že začnete přibírat. Jsou to léky, které se předepisují k překonání psychických potíží (například antidepresiva). I léky na snížení krevního tlaku způsobují sklon k tloustnutí. Přibrat při užívání takových léků nemusíte, pokud přiměřeně snížíte energetický příjem nebo zvýšíte jeho výdej. Jezte méně, než před užíváním léků a začněte cvičit.
Pozor, existuji však prášky na hubnutí, které podporují snížení váhy. Obsahují totiž látky, které odbourávají například chuť k jídlu. Než však začnete užívat kapsle na zeštíhlení, ověřte si jejich složení. Přírodní látky obsažené v kapslích na zeštíhlení jsou přece jen lepší, než syntetika.

13. Kolikrát denně třeba cvičit, aby kilogramy začali jít dolů?
Samotné cvičení zpravidla nestačí. Bez dietních opatření se můžete i ucvičiť a hubnutí se nedostaví.

14. Jak se dá zrychlit metabolismus?
Dodržujte pitný režim. Sportujte. Jezte celkem pravidelně každé 3 hodiny.

15. Jsou biopotraviny dobré na hubnutí?
Biopotraviny by měly být pěstovány bez použití umělých látek. Farmy, na kterých se vyrábějí biopotraviny, nepoužívají umělá hnojiva, umělou stravu pro zvířata, do jídel nepřidávají konzervační či jiné umělé látky. Takové potraviny by tedy měly být zdravější, ale přímé ovlivnění hubnutí neočekávejte. Pokud si můžete dovolit dražší biopotraviny, může to znamenat lepší zdraví ze stravy, která obsahuje o něco méně škodlivin. Energetická hodnota těchto potravin však bývá stejná jako u obyčejných potravinách. V mnoha obchodech dostat pod názvy ekopotraviny či biopotraviny mnoho tyčinek a sladkostí. Opatrně s nimi, abyste nepřibrali. To, že je nějaká potravina vyrobena bez přidání konzervačních látek či barviv, ještě neznamená, že se po ní hubne. V bioobchodoch se dají koupit například suroviny pro výrobu domácího chleba, často zde najdete nerafinované oleje. Většinou však jde o zásadním způsobem předražené produkty. Vidět to především na potravinách, které mají biopotravinové obchody od stejného výrobce jako hypermarket. (Například některé oleje, tofu, sušené sojové mléko.)

16. Je vhodné při hubnutí jíst sladkosti pro diabetiky?
Ne. Sladkosti určené pro diabetiky jsou někdy dokonce energetičtější jako obyčejné sladkosti. Pokud chcete zhubnout, musíte zcela vyloučit sladkosti.

17. Je pravda, že z chleba se nejvíce tloustne?
Není pravda, že z chleba se tloustne. Tloustne se z každé potraviny, jejíž sníte hodně. Chléb je však třeba jíst celozrnný. Důležité je, abyste jedli přiměřené množství. To znamená například na snídani asi 50-gramový plátek chleba, pokapaný olivovým olejem. K tomu například kus sýra, šunky nebo vajíčko. Plus kedluben a máte sestavené syté snídaně. Nebojte se chleba. Štulpen z něj, pokud si dáte denně půl pecnu.

18. Je obezita podmíněna geneticky?
Obezita může být podmíněna geneticky. To však neznamená, že pokud má někdo obezitu dědičnou, musí být tlustý. Pokud se bude racionálně stravovat, hmotnost může být docela normální. Je možné, že si bude muset dávat větší pozor než člověk bez genetické predispozice.

19. Pomůže, pokud bude žena, která chce zhubnout, jíst jen nízkokalorické potraviny?
Pomůže to, ale nemusí to být velmi zdravé. Někteří lidé se snaží hubnout tak, že si začnou kupovat potraviny jen podle toho, kolik obsahují energie. To však není dobrý nápad. Jíst zeleninu je správné, ale je nezbytné jíst i potraviny s nejvyšší hustotou energie - tuky. Proto je lepší, pokud nebudete podřizovat výběr potravin jejich energetické hodnotě. I vysoce energetickou potravinu můžete jíst, pokud se jí neohlížel.

20. Vyplatí se jíst k snídani cereálie nebo müsli?
Mnoho snídaňových müsli jsou velmi přeslazené produkty, které navíc obsahují velké množství tuku, často neznámé kvality. Doporučuje se snídaňové cereálie raději vyrábět doma. Budete přesně vědět, co v nich je.

21. Lze při hubnutí jíst pytlíkové polévky?
Nebyl by to dobrý nápad. Instantní polévky jsou masivní přesolené a obsahují glutaman sodný, tedy nic, co se dá označit za zdravou výživu. Polévka na oběd je také velmi málo. Neobsahuje rozumné zastoupení živin. Pokud se chcete rychle najíst, dejte si raději speciální tyčinku, která obsahuje přiměřený poměr živin a energie.

Žádné komentáře:

Okomentovat