pondělí 21. července 2014

Trápí vás celulitida? Poradíme vám, jak s ní zatočit

Najednou si všimnete, že se vám na stehnech, zádech a vnitřní straně nohou vytvořili podivné prohlubně. Tušíte správně, máte celulitidu. Nejste však sama!


Kolem 85 až 90 procent všech žen, mezi nimi i špičkové sportovkyně a modelky, má sklon k celulitidě.

Co je celulitida?
Výraz vznikl z latinského slova celulitis, což znamená zánět buněk. Při pomerančové kůži, jak se běžně označuje "pomerančová" kůra, však nejde o zánět v pravém slova smyslu, ale o dystrofické změny podkoží, které se navenek projeví jako pomerančová kůže.

Proč postihuje více ženy?
Jsou za to odpovědné zejména ženské pohlavní hormony, především estrogen, který mimo jiné způsobuje i ochabnutí vaziva. V krvi mužů se tyto hormony nacházejí jen v minimálním množství.

Jako naše pokožka vlastně začne "pomerančovět"?
Ženské pohlavní hormony ovlivňují podkožní cévy. Sníží se přívod kyslíku k tukovým buňkám. Vznikají odumřelé a poloodumřelé buňky. Dochází k přestavbě tukové tkáně a výsledkem je nerovný, drsnější vzhled povrchu kůže.

Kdy celulitida vzniká?
Nejčastěji po pubertě. Asi u 12 procent žen se objevuje již během pohlavního dozrávání. V 20 procentech během těhotenství a 25 procent žen postihne až během klimakteria.

Co všechno způsobuje hrbolatou kůži?
Vznik celulitidy ovlivňuje více faktorů. Jsou to i genetické faktory, nesprávné stravovací návyky, zejména mnoho živočišných tuků, nadměrný příjem sacharidů, nedostatek ovoce, zeleniny, vitamínů. Své udělá i nedostatečná fyzická aktivita, alkohol a kouření. Rizikové jsou i ženy, které mají poruchy funkce vaječníků, nadledvin a poruchy krevní cirkulace.

Mnohé dívky i ženy vzdychají, že to mají, přitom nic nevidět. Kdy jde o celulitidu?
Celulitida se dělí na čtyři stupně. Dá se snadno diagnostikovat pomocí tzv.. pinch testu. Jde o kompresivní nebo štípací test. První stupeň znamená, že první příznaky v podobě pomerančové kůže jsou viditelné, pouze pokud si mačkáte pokožku. Je to jednoduché: vybrán, asi jako dlaň velký kus kůže na stehně stiskneme pevným tlakem prsty ruky. Na kůži se ukáže obraz podobný povrchu kůry pomeranče.

Což představuje druhý stupeň?
Tímto stupněm se označují drobné nerovnosti, které se objeví nejprve a nejčastěji na vnitřní straně stehen. Jsou viditelné i bez kompresního testu, tedy při napnutí svalu, sezení na tvrdé podložce nebo v ostrém bočním světle.

Jak poznáme třetí stupeň?
Střední celulitida je zřetelně vidět i tehdy, když ležíte a za jakéhokoliv osvětlení. Místa napadené celulitidou jsou většinou na dotek chladnější.

Poslední, čtvrtý stupeň zřejmě již zná každý napohled.
Tímto stupněm se označují hrubé projevy nerovnosti a hlavně nezvratnost poškození. Rozvinutá celulitida je stádium, kdy může tkáň ztvrdnout, pokožka je hrbolatá, často nateklá a napjatější. Objevuje se nejčastěji po 40. roce života. Když do ní štípnete, bolí. Ve většině případů jde viditelně o tzv.. hruškovitý postavu, když je obvod stehen výrazně větší v poměru k celému tělu.

Každý rok se na trhu objeví i zázračné krémy. Opravdu mohou vyřešit hrbolatou pokožku?
Krémy slibující jak se celulitidy zbavit působí spíše povrchově a dočasně, takže jim velmi nevěřte. Anticelulitidový produkty pomerančovou kůži neodstraní, ale mohou ji zmírnit, některé účinné látky jako kofein, kakao nebo guarana, extrakty z řas, jinanu a jiných přísad podporují mikrocirkulaci a zpevňují tkáň.

Jak na celulitidu - Sestavte si domácí anticelulitidový plán
Boj s celulitidou je zřejmě nekonečný. Specialisté na celulitidu sice přicházejí stále s novými metodami, ale vždy bude třeba udělat i něco více, než absolvovat masáž či spolknout pilulku. Na trhu je množství výrobků, které pomáhají bojovat proti pomerančové kůře, salony nabízejí procedury a přístroje od výmyslu světa. My vám poradíme, jak to zkusit doma a levnější.

Bez pohybu to nepůjde
Kdo chce mít hladké, štíhlé kontury, musí se pohybovat. Vytrvalostní trénink, například běh, rychlá chůze nebo vodní sporty, způsobí, že se vaše tukové polštářky na hýždích a stehnech rozplynou. Důležité je trénovat třikrát do týdne minimálně 30 minut. Vhodné jsou i Pilatovy cvičení, neboť působí přímo na problémovou zónu. Ideální je i akvaaerobik, rychlá jízda na kole a tancování. POZOR: Nedoporučuje se cvičení, při kterém dochází k větším otřesům, jako jsou poskoky. Způsobí totiž další poškození pružnosti pokožky a zvýraznění celulitidy.

Každý den střídavá sprcha
Každé ráno přejíždějte krouživými pohyby teplým proudem vody od boků přes zadek až po stehna, ukončete ledově studenou sprškou. Střídavá sprcha napíná pokožku, střídání tepla a chladu stimuluje opravný mechanismus pokožky, čímž posiluje tkáň.

Masáž pomáhá: jak postupovat
Nejefektivnější je masáž prsty. Masáž začněte po cvičení, před sprchou. Olej nebo krém naneste rovnoměrně na pokožku. Její jednotlivé části vezměte mezi palec a ostatní prsty, táhněte nahoru a přejděte sem a tam, zdola nahoru. Věnujte se této masáži alespoň 10 minut denně. K masáži za sucha se hodí masážní houbička z lufy nebo speciální kartáčky polokouli. Masírujte se od kolen nahoru po stehnech, bocích až na břicho směrem k pupíku, od konečků prstů na nohou až na břicho a od konečků prstů rukou přes paže až na ramena. Nikdy nemasírujte křečové žíly.

Co by měla obsahovat strava?
ANO:
Co nejvíce tekutin, neslazené ovocné šťávy, zeleninové džusy, bylinkové čaje, celer, pažitku, řeřichu, bílé hrozny a grapefruity, ořechy, plody moře, nízkotučné jogurty, tvaroh, obiloviny, luštěniny, potraviny bohaté na jód - mořské řasy, ryby, ředkvičky , křen, rajčata, hlávkový salát, artyčoky, brambory, hrách, jahody, banán, cibuli, česnek.

NE:
Alkohol, kofein, cukr, umělé sladidlo, sůl, instantní polévky, smažená jídla, sádlo, paštiky, klobásy, hranolky, koláče, tučné maso, uzené maso nebo ryby, výrobky yz bílé mouky.

Náš tip: Udělejte si doma
Čaj na odbourání tuků
Potřebujeme: 10 g listů černého rybízu, 10 g listů jasanu, 15 g borůvek, 1 litr vody Jak na to: Vodu přivedeme do varu, vhodíme jalovce a necháme na mírném ohni ještě 5 minut vařit. Odvarem nakonec spaříme listy a ještě 15 minut necháme louhovat. Denně pijeme mezi jídly 3 šálky, jednu z nich nalačno. Směs bylin ovlivňuje odvodnění organismu a odbourávání tuků. řas gel V některých specializovaných prodejnách už dostat výtažek z mořských řas agar-agar. Odbourává tuky a toxiny z těla. Měly by ho pít zejména lidé, kteří mají problémy s plísněmi. Potřebujeme: 250 ml destilované vody, 50 g sušené přesličky, 3 g agarové prášku Jak na to: Přesličku 10 minut louhujeme ve vroucí vodě, přecedíme a vmícháme agarový prášek. Znovu zahřejeme a naplníme do tmavé láhve. Nanášíme na vybraná místa, necháme 10 minut působit a opláchneme. Masážní olej Potřebujeme: Dvě kapky rozmarýnového éterického oleje, dvě kapky pomerančové nebo grapefruitové silice, kapku skořicové silice (nejprve třeba vyzkoušet reakci na pokožce, nedávat více kapek), hrst břečťanových listů 200 ml oleje z pšeničných klíčků, dostat ho ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou Jak na to: Břečťanové listy zalijeme olejem a necháme na teplém tmavém místě dva týdny stát. Scedíme, listy pořádně vymačkáme a nakonec přidáme éterické oleje, pokud nemáme všechny, použijeme ty, které jsou k dispozici. Olej denně vtíráme, nejlépe po horké sprše nebo sauně. Pak necháme asi 30 minut působit.

Žádné komentáře:

Okomentovat